Legija časti

Share Button

legija_nplakatNapisao i režirao: Bratislav Petković

LEGIJA ČASTI

IGRAJU:

Milunka Savić…………………………………………SVETLANA BOJKOVIĆ
Blagoje Petrović………………………VLASTIMIR ĐUZA STOJILJKOVIĆ
 Tanasko Topalović……………………………………MIODRAG KRSTOVIĆ

MILUNKA: Narednik Milunka Savić, komandir Jurišnog bombaškog odeljenja, Treće čete, Topličkog pešadijskog puka Moravske divizije, prvoga poziva.

KAPETAN BLAGOJE: Komandir Treće čete Prvoga bataljona, u sastavu Drugog gvozdenog puka Knjaza Mihaila Moravske divizije, prvoga poziva…

TANASKO: Vrh Sovjetskog Saveza sa Hruščovom na čelu i ceo Prezidijum, došli da se poklone maršalu, da priznaju i da isprave grešku Staljina, koji nas je nepravedno optužio.

Produkcija: MODERNA GARAŽA
Scena: MODERNA GARAŽA, UL. Majke Jevrosime br.30.

legija_n1Predstava LEGION D`HONNEUR (LEGIJA ČASTI) priča deo životne istine naše Jovanke Orleanke. Milunka Savić proslavljeni bombaš Srpske vojske u oslobodilačkim ratovima, nosilac najviših odlikovanja za hrabrost Srpske i savezničke vojske, svojom sudbinom opominje, gorko i jetko, da je zaborav sramota, ali i hrabri i čini ponosnim one koji najpre postiđeni, a potom kao preobraćeni vide snagu i lepotu naroda kojem pripadaju.

legija_n2Milunka ne živi izvan sveta i doba, a taj svet i doba je suma strašnih sudbinskih događanja, u kojem su svi u pravu, istovremeno dobitnici i gubitnici.

Da li je Blagoje žrtva ili krivac? Zamerate li Tanasku marljivost i gorljivost u služenju dužnosti?

Ne činili vam se sve to kao deo Srpske tradicije, svi su u pravu, a Srbija plače i zaboravlja svoje Milunke Savić?

Da li jalovost naknadne pameti umanjuje sve što se dogodilo i čini sećanje manje više suvišnim?

legija_n3To pitanje svako sa sobom mora da ponese kao malo vrednosno pismo adresirano na primaoca. Ponešto od odgovora, nadamo se, naći će te vireći kroz podrumski prozor, makar i na kratko, jednog prepodneva 27. maja 1955. godine.

Dobrosav Petković (iz beležnice)

Share Button