Francuska snaja

Share Button

snaja_plakatnAleksandar Pantelić

FRANCUSKA SNAJA

režija: Vladimir Plaović
dramaturg: dr Velimir Abramović

IGRAJU:

SPASOJE, penzioner …………….……. Božidar Bole Stošić
ROSA, njegova žena …………..…………………. Dobrila Ilić
CVETANKA, njihova podstanarka ……..… Marija Ćeranić

Sin Rose i Spasoja, Siniša, naprečac se oženio u Francuskoj i dovodi im snaju u kuću. Iznenađeni i zbunjeni, roditelji se spremaju da dočekaju francusku snaju. U tome im pomaže njihova mlada podstanarka Cvetanka. A videćete kako….
Sve se ovo odigrava u unutrašnjosti Srbije, šezdesetih godina prošlog veka, jednog letnjeg popodneva oko pet sati posle podne.

Igra se na sceni MODERNE GARAŽE, ul. Majke Jevrosime br.30.

snaja_n2Teatar sprskog apsurda

Sterija je naslikao srpski patriotski somnabulizam, Nušić pravi srpski svakodnevni život, Kovačević tragikomično srpsko komunističko iščašenje, a Pantelić je prepoznao ono zajedničko što je u osnovi svega predhodnog, i što je kod Srba, vetrometnog naroda neugušenog civilizacijom, odlučujuće: bilo životna, bilo dramska igra, uvek je smo prerušeni besmisao na delu.

U stvari, ovaj komad je porodična varijanta našeg istorijskog apsurda, koji narod već vekovima igra van pozornice, igru ni oko čega. Zato je značaj kao i mnogostruke posledice ove komedije teško odmah proceniti, jer ona je, po duhu, ne po obliku, i ozbiljan znak srpske samosvesti.

Dr Velimir Abramović

KOMENTARI PUBLIKE

snaja_100208 snaja_100224 snaja_100231 snaja_100249snaja_100208

Share Button